Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ «Αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου» για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ ζητά η ΕΣΕΕ«Αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου» για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ ζητά η ΕΣΕΕ


Ενόψει της συζήτησης που γίνεται για το ασφαλιστικό, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε εκ νέου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους αρχηγούς των κομμάτων και στο γραφείο του Πρωθυπουργού την πρόταση της για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η διατυπωθείσα ήδη από το 2012 πρόταση της μπορεί να δώσει μία διέξοδο επανένταξης στο ασφαλιστικό σύστημα για τους «εντός κρίσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες», που δεν είχαν χρέη προ του 2009 και οι οφειλές τους είναι σε άμεση συνάρτηση με την κρίση και την επταετή ήδη ύφεση. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι είναι και η μόνη λύση που μπορεί να επαναφέρει ρευστότητα στο ταμείο των εμπόρων, επανενεργοποιώντας χιλιάδες ανενεργούς ασφαλιστικά ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ ύψους 10,2 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την ανεπάρκεια της υφιστάμενης ρύθμισης για ποσά έως 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή + προσαυξήσεις), καθιστώντας ως επιτακτική ανάγκη τη διεύρυνση του προαναφερθέντος ορίου και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Η πρόταση της ΕΣΕΕ για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου, περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα στοιχειώδες και τυπικό επιτόκιο ύψους 1-1,5%, ενώ στην ουσία οι επιλογές που θα βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε ενδιαφερομένου, εξειδικεύονται ως εξής:
- Κατά την περίοδο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους (κεφάλαιο), είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαγραφή του χρέους, οπότε και θα επέρχεται αναπροσαρμογή των αποδοχών στα προβλεπόμενα επίπεδα.
- Η δεύτερη εναλλακτική λύση στην οποία η ΕΣΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, αποτυπώνεται στο δικαίωμα που θα πρέπει να παρέχεται στον προς συνταξιοδότηση επιτηδευματία για αποποίηση του ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή, μία δυνατότητα που θα έχει ανάλογες επιπτώσεις στις συντάξιμες αποδοχές του (αναλογική μείωση συντάξεων).
Η παραπάνω πρόταση εδράζεται στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και τα οφειλόμενα ποσά θα συνυπολογιστούν στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα λάβει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της εν λόγω θέσης συνιστά η άμεση επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη όμως παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε τα εξής: «...Η ΕΣΕΕ εξετάζει προσεκτικά τη νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που περιλαμβάνει κλιμακωτά έκπτωση στις εισφορές μέχρι και 50% για μία τριετία, καθώς και το ειδικό καθεστώς εισόδου και εξόδου μειωμένων εισφορών, που υπολογίζεται να ωφελήσει τα 2/3 των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και να διευρύνει τη φορολογική βάση. Η ΕΣΕΕ συμφωνεί οι ασφαλισμένοι να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής κάθε εισφοράς, προστίμων και προσαυξήσεων, όταν με αίτησή τους, αναστέλλουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ θα συνεχίσει να επιμένει σε βελτιωτικές αλλαγές βάσει των προτάσεών της...».

http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.