Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς κατάργηση αυτού του ΟΑΕΕ, δεν γίνεται!
Όλα τα στοιχεία για τον ΟΑΕΕ, εδώ (αρχείο δημοσιεύσεων από κάθε δυνατή πηγή)  - στην εικόνα δεξιά οι μηνιαίες εισφορέςΧρόνια τώρα, ιδιαίτερα όμως από την αρχή της κρίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιχειρηματίες και γενικότερα η μΜ επιχειρηματικότητα, στενάζουν από τα χαράτσια και τις καταναγκαστικές εισπρακτικές πολιτικές του ΟΑΕΕ.Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε ένα τέλος: καλό ή κακό, θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι ασφαλισμένοι αλλά ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ έχουμε γράψει και ξαναγράψει, έχουμε επισκεφθεί υπουργούς και γραμματείς, έχουμε συμφωνήσει για το δίκιο μας με σχεδόν όλα τα κόμματα  - πλην ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - είμαστε σύμφωνοι και με το πρόγραμμα των κομμάτων που συγκυβερνούν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγων Πράσινων. 
Κι όμως το αίσχος δεν σταματά...

Το ιδρυτικό ΦΕΚ του ΟΑΕΕ (2005) αναφέρει σαν όριο εισφοράς το 20% του μέσου ΑΕΠ - από τότε ήρθε η κρίση, η οικονομία έχασε ένα ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ 25-30% αλλά ο ΟΑΕΕ αύξησε τις εισφορές αντί να τις μειώσει! Αποτέλεσμα; Σήμερα χρωστούν σχεδόν όλοι/ες οι εναπομείναντες "ενεργοί" ασφαλισμένοι στο ταμείο, χωρίς να τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταδιωκόμενοι/ες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών σαν να είναι εγκληματίες που πρέπει να τους κατασχεθεί το όποιο περιουσιακό τους στοιχείο! 
Για να πληρωθεί τι;;
Μα οι παράνομες κατά Μανιτάκη και άλλους νομικούς, χρεώσεις που τολμούν ακόμη να αποκαλούν 'ασφαλιστικές εισφορές" των ελεύθερων επαγγελματιών  -εισφορές που πετούν στην ανασφάλεια ήδη πάνω από 600.000 "ασφαλισμένους από τους επτακόσιες χιλιάδες και κάτι που έχουν απομείνει εγγεγραμμένοι/ες στον ΟΑΕΕ αλλά ποιος ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτήν την στιγμή...


Η επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του ΟΑΕΕ. 

Γιατί υπάρχει το προαπαιτούμενο του νέου μνημονίου που απαιτεί άμεση σύνδεση εισφοράς-πραγματικού εισοδήματος βάσει των φορολογικών δηλώσεων του taxisnet. 

Γιατί υπάρχει η ενοποίηση των ταμείων που εάν αφομοίωνε τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ θα ενεργοποιούνταν αυτόματα η αρχή της αναλογικότητας που ισχύει στο ΙΚΑ αλλά καταπατείται βάναυσα στον ΟΑΕΕ: "τόσο εισόδημα - τόση εισφορά"! Και όχι εισφορά απίθανου ύψους, έχω δεν έχω ανάλογο εισόδημα ή μπήκα χθες στο επάγγελμα ως νέος/α ή και νεοφυής επιχειρών...

Διαρρέουν όμως ανησυχητικά πράγματα: 

  • Ότι η σύνδεση με το εισόδημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύβουν εισοδήματα! Με αυτήν την λογική και η Εφορία δεν θάπρεπε να δέχεται τις δηλώσεις τους επειδή υπάρχει πάντα και φοροδιαφυγή που δεν μπορεί να πιάσει... επίσης όσοι/ες δηλώνουν κανονικά τα μικροέσοδά τους αλλά δεν εξοφλούν στην ώρα τους τον αντίστοιχο ΦΠΑ και τους άλλους φόρους γιατί δυσκολεύονται να ζήσουν την οικογένειά τους, θα έπρεπε να καταδιώκονται ως κανονικοί φοροφυγάδες...
  • Ότι έτσι ή με ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης με δημιουργία και περισσοτέρων, ο ΟΑΕΕ θα χάσει έσοδα! Όταν αυτό που προκάλεσε την κατάρρευσή του ήταν η εμμονή σε εισφορές που δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν - όταν έχουν απορριφθεί όλες οι εναλλακτικές για χαμηλότερες κλάσεις "της κρίσης" (των 80 - 100 ευρώ) που όλοι/ες οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να πληρώνουν με ελεύθερη επιλογή και αντίστοιχη μείωση στην σύνταξη (οι ασφαλισμένοι συντριπτικά ζητούσαν κάτι τέτοιο). Όταν ούτε την ελεύθερη επιλογή μεταξύ των υπαρχόντων δεν επιτρέπει το ...δημοκρατικό ταμείο "μας".
  • Ότι θα βρουν τρόπους να παίρνουν από τις ταμειακές μηχανές με το ζόρι την εισφορά στον ΟΑΕΕ λες και είναι ΦΠΑ...
  • Ότι θα μπει έκτακτη εισφορά για τον ΟΑΕΕ στους πτωχευμένους επαγγελματίες.
  • Και σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα αναγνωριστούν ποτέ αναδρομικά οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές (κατά το μέρος που ξεπερνούν το 20% του μέσου ΑΕΠ ή την ίδια αναλογία με τις πραγματικές εισπράξεις ή κατά το μέρος που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ουδέποτε παρασχέθηκε στους οφειλέτες ασφαλισμένους αλλά υπολογίζεται και με τόκο στα ληξιπρόθεσμα 'χρέη" τους)
Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει και τι όχι. Ένα όμως είναι γεγονός: 
Ο ΟΑΕΕ έχει αποδειχθεί τα χρόνια της κρίσης ΠΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ για την μΜ επιχερηματικότητα, την νεανική επιχειρηματικότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και εν γένει την μικρομεσαία ιδιωτική οικονομία ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! 
Και πρέπει να καταργηθεί σε κάθε περίπτωση όπως είναι σήμερα, ή να ενσωματωθεί στο νέο ενιαίο ταμείο ή αν διατηρηθεί ταμείο επαγγελματιών να ξαναχτιστεί από την αρχή και με τελείως άλλους όρους και νοοτροπία: για την ασφάλιση και την ασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι για να αυθαιρετεί εναντίον τους και να τους καταδιώκει και από πάνω. Όπου αλλού στην Ευρώπη - πλην Ισπανίας - δεν υπάρχει αυτό το αίσχος. Ούτε καν στην Κύπρο.

Η άλλη επιλογή για την κυβέρνηση είναι να αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν να πνίγονται στα παράνομα χρέη που τους επέβαλλε ο ΟΑΕΕ - λες και δεν έχουν σημαντικότερα προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της κρίσης - και να ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια της χώρας - όπως ήδη κάνουν τρία χρόνια τώρα - που αργά ή γρήγορα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα των πολιτών - και έχουν αρχίσει να το κάνουν σποραδικά όταν καταφέρνουν να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι δίκες ξεπερνώντας τις συστηματικές αναβολές που ζητεί ο ΟΑΕΕ.

Αλλά δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από μια αριστερή κυβέρνηση. Που και ηθικά είναι με το μέρος των αδικημένων (ήδη εφάρμοσε την αποποινικοποίηση της οφειλής στο ίδιο σου το ταμείο) αλλά και αναπτυξιακά, εφόσον η επιβίωση και επανεκκίνηση της μΜ επιχειρηματικότητας είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το ΑΕΠ και να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Ποιος στην κυβέρνηση δεν θέλει κάτι τέτοιο;
Το ζήτημα αφορά και τις οικογένειες των ελεύθερων επαγγελματιών (730.000 ασφαλισμένοι Χ τα μέλη των οικογενειών τους) αλλά και το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που αν μπορούσαν οι επαγγελματίες ανακουφισμένοι/ες από τον ΟΑΕΕ να δώσουν δουλειά - έστω κάποιες δεκάδες χιλιάδες από αυτούς - σε ένα ή μία εργαζομένη ακόμη, πολλά θα άλλαζαν σε αυτόν τον τόπο.

Γιατί ένα πια από τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και στην βιωσιμότητα των μΜ επιχειρήσεων είναι αυτός ο ΟΑΕΕ! Και όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ανάπτυξη δεν γίνεται με αυτόν τον ΟΑΕΕ - ή, για να το πούμε ανάποδα: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς κατάργηση αυτού του ΟΑΕΕ, δεν γίνεται!

Πάρτε λοιπόν τις αποφάσεις σας με προσοχή εκεί στην κυβέρνηση: κοινωνία, ελεύθεροι επαγγελματίες και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να κάνετε το σωστό. Αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία για το ασφαλιστικό των επαγγελματιών - και η μόνη όπου δανειστές, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και το κόμμα που κυβερνά συμφωνούν στα βασικά... ποιοι λοιπόν μπορούν να εμποδίσουν την επίλυση του προβλήματος ΟΑΕΕ; Σκεφθείτε και αποφασίστε.

η αριστερή στρουθοκάμηλος


υγ Δεν συζητάμε φυσικά και σε καμία περίπτωση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών των μΜ επιχειρήσεων δλδ του κόστους εργασίας των πρακτικά πτωχευμένων και μη χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, ως εναλλακτικής - εκτός κι αν για κάποιους δήθεν αριστερούς, εργοδότης σημαίνει αυτόματα στυγνός εκμεταλλευτής (ακόμη και αν πρόκειται για την εκμετάλλευση του ...εαυτού του ή των ...συνεργατών του στην συνήθως οικογενειακή ή συνεργατική του "επιχείρηση", όπως ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών "μικρομεσαίων" επαγγελμάτων. Όποιος το σκέφτηκε αυτό καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει...


Παράρτημα:


Η πορεία ανόδου των εισφορών στον ΟΑΕΕ εν μέσω κρίσης και κατακόρυφης πτώσης του "μέσου ΑΕΠ": (πηγή oaee.gr/2007-2010 eisfores)Για να φτάσουν στο σημερινό ύψος:(πηγή oaee.gr/2011eisfores)http://aristeristrouthokamilos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.