Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Ασφυκτικός κλοιός για τους δανειολήπτες και ...βουτιά στο κενόΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ - ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά... θα βρεθούν το 2016 120.000 ελληνικές επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών που επιβαρύνονται με κόκκινα δάνεια αφού το νέο νομοσχέδιο αλλάζει όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα και δεν γνωρίζει κανείς που τελικά μπορεί να οδηγήσει.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Εν τω μεταξύ, από τώρα στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός των τραπεζών γύρω από τους δανειολήπτες που έχουν σημαντικές καθυστερήσεις, με τις τράπεζες να πιέζουν για να ρυθμίσουν όσο γίνεται περισσότερα. Και όσοι δεν ρυθμίσουν ...από τη μια μέρα στην άλλη θα βρεθούν να χρωστούν σε άλλους, με άλλες πρακτικές... Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω για επιχειρήσεις που φυτοζωούσαν δημιουργώντας νεόυς ανέργους, ενώ «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας» με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα 765.000 επιχειρήσεις. Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016, θα περάσουν από αξιολόγηση οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που έχουν τζίρο 50 εκατ. ευρώ ή απασχολούν 250 εργαζόμενους και οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 200-300.

Μετά το Φεβρουάριο του 2016, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες 100.000-120.000, συνολικά, ελληνικές επιχειρήσεις με "κόκκινα δάνεια". Σημειώνεται ότι, από αυτές τις 120.000, οι 6000 είναι επιχειρήσεις με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ οφειλές η καθεμία.

Στην παραπαίουσα αυτή αγορά το νομοσχέδιο "ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds" με τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.. Και αυτά θα είναι μόνο η αρχή γιατί μετά τις 15 Φεβρουαριου θα κριθεί τι θα γίνει για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά, καθώς θα λήξει και η προστασία πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, στα funds θα μπορούν να περάσουν αρχικά τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τα στεγαστικά, πλην των δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία. Εως τις 15 Φεβρουαρίου τα μη τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αγοράζουν τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά. Το τι θα γίνει μετά θα οριστεί με νέα ρύθμιση...

Θα γλιτώσουν όμως έτσι οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια; Σύμφωνα με πηγές, τα κόκκινα δάνεια δεν πρόκειται να...εξαφανιστούν αφού οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.

Ταυτόχρονα με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται χώρος για διαφθορά καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια "και να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά.

Μετά τις 15 Φεβρουαρίου σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά με όλους τους δανειολήπτες, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον αυστηρότερο ξένο».

Για όσα δάνεια υπάρχουν καθυστερήσεις άνω των 30 ημερών έως σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα έχουν στείλει σχετική ειδοποίηση, καλώντας τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών, δηλαδή έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Οι πιέσεις θα συνεχιστούν αν δεν ανταποκριθούν και θα ακολουθήσει και νέα επιστολή, ακόμα πιο αυστηρή, η οποία θα αναφέρει πως κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια της μοναδικής κατοικίας τους. Ακολούθως οι δανειολήπτες αν αφήνουν απλήρωτα δάνεια για πάνω από 30 ημέρες, από τις 15 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν άμεσα προειδοποιητική επιστολή.

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται;

Η προστασία για την πρώτη κατοικία παύει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτικά από τις 15 Φεβρουαρίου. Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη -και τον εγγυητή- με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους. Στην ίδια αποτροπή του αιφνιδιασμού αποσκοπεί η απαίτηση μεσολάβησης ενός μέγιστου χρονικού διαστήματος 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση και την εκχώρηση, ώστε να μην απέχουν τα δύο γεγονότα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα.

Δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κρίνεται ότι θα ωφελήσει τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες.

Οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα κόκκινα δάνεια, θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προβλέπεται, επίσης, μη απαίτηση της προηγούμενης πρόσκλησης στις περιπτώσεις των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ή των απαιτήσεων κατά των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, καθώς στη μεν περίπτωση των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγος για αιφνιδιασμό, στη δε περίπτωση των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε η αποστολή πρόσκλησης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δανειολήπτη, ορίζεται ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.