Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Ελεεινοί πολιτικοί οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ως γνωστoν, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρας μας είναι το “διανεμητικό” (pay-as-you-go financing). Το διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στηρίζεται στην αρχή, ότι, οι εισφορές των εργαζομένων (ασφαλισμένων) χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση των σημερινών αναγκών (pay-as-you-go financing), όπως ανάγκες σε παροχές συντάξεων, επιδόματα ανεργίας, παροχές υγείας, κ.λπ. Το διανεμητικό σύστημα είναι το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο λειτουργεί στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Το “κεφαλαιοποιητικό” (reserve financing) αποτελεί το έτερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης διέπεται από τη φιλοσοφία, ότι, οι εισφορές των ασφαλισμένων επενδύονται σε χρεόγραφα (κρατικά ομόλογα, ομολογίες, μετοχές, κ.ά.), καταθέσεις, αποδοτικά παράγωγα, κ.λπ., με προοπτική όταν ο εργαζόμενος (ασφαλισμένος) συνταξιοδοτηθεί να λάβει είτε σύνταξη, είτε κάποιο εφάπαξ ποσό, είτε συνδυασμό και των δύο.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου και ανεξάρτητα του υιοθετούμενου μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα των κοινωνικοασφαλιστικών οργανισμών προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των εργοδοτών και την κοινωνική εισφορά. Η κοινωνική εισφορά καθρεφτίζεται σε δημόσιους πόρους, που μέσω του κρατικού προϋπολογισμού υπό τη μορφή “επιχορήγησης” μεταφέρονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η τρομακτική κρίση που μετά το 2008 διέρχεται η ελληνική οικονομία, οι αξιοσημείωτες στρεβλώσεις του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, κ.ά.) και η παταγώδης αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών μετά τον Μάιο του 2010, συνετέλεσαν ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να καταρρεύσουν και ουδείς να γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Η οικονομική επιστήμη σήκωσε τα χέρια. Ο κατήφορος δεν έχει όρια. Η χρεοκοπία του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται στην τρομακτική μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και των υπόλοιπων οργανισμών από ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, οι επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, που αποτελούσαν την δεύτερη κύρια πηγή εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, στέρεψε λόγω της καθίζησης των εσόδων του προϋπολογισμού και της αυστηρότατης δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια στο σκέλος των δημοσίων δαπανών.

Όταν με βάση τα στοιχεία του 2014, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, κ.λπ., από ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν μόλις το 70% των δαπανών για συντάξεις και ο πιο αδαής πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει χρεοκοπήσει. Οι ευθύνες του κομματικού-πολιτικού συστήματος εξουσίας είναι τεράστιες. Τα κόμματα εξουσίας που με τις εγκληματικές πολιτικές τους προκάλεσαν την πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων, με ανεκδιήγητο τρόπο λένε στα θύματα της κρίσης, ότι, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων αποτελεί την αποτελεσματικότερη πολιτική για την επίλυση του προβλήματος. Ανίκανοι και ελεεινοί πολιτικοί, οι οποίοι με τις ανεγκέφαλες και γελοίες αποφάσεις τους, κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και σαν δήμιοι έρχονται σήμερα να κατακρεουργήσουν τις συντάξεις έντιμων πολιτών, που επί 35 και 40 χρόνια ανελλιπώς πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία. Στα κράτη που λειτουργεί αποτελεσματικά ο θεσμός της δικαιοσύνης, η οποιαδήποτε κοινωνικοασφαλιστική παροχή θα πρέπει να πραγματοποιείται με κριτήριο την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Τα μέτρα κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής στις δημοκρατικές και ευνομούμενες κοινωνίες, ναι μεν θα πρέπει να συμβάλλουν στην μεταρρύθμιση του διανεμητικού ή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ωστόσο τα μέτρα αυτά οφείλουν να ενισχύουν και όχι να αποδυναμώνουν τις αρχές της αλληλεγγύης και της καθολικότητας του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.