Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΚΕΤΟ 2 με πλειστηριασμούς ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Στο απόσπασμα 300.000 νοικοκυριά μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οι δανειστές θέλουν το όριο προστασίας στα 80.000

Οι δανειολήπτες που έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αφήσει δάνειο απλήρωτο για πάνω από 30 μέρες θα πρέπει να το ρυθμίσουν με την τράπεζα σε διάστημα ενός μηνός, αλλιώς μπορεί να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί!

Αυτό προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ξυπνώντας τον εφιάλτη του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας σε περίπου 300.000 νοικοκυριά, αν χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμα από τις τράπεζες!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να κατεβάσει το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας (του νόμου Κατσέλη) στα 80.000 ευρώ (αντικειμενική αξία), από 375.000 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που θα αφήσει έκθετους χιλιάδες δανειολήπτες.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει ρητά ότι «ο αποχαρακτηρισμός δανειοληπτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα». Αυτό σημαίνει ότι η θηλιά στον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων, σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
  • Στην πρώτη κατατάσσονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, δηλώνουν χρεοκοπία και έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, που προστατεύει ακίνητα αξίας έως και 375.000 ευρώ. Οι πιέσεις της τρόικας για να πέσει το όριο αυτό είναι ασφυκτικές, ζητώντας να προστατευτούν μόνο τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δανειστές στοχεύουν να πέσει το όριο προστασίας στα 80.000 ευρώ.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και μέχρι σήμερα προστατεύονται από τον νόμο για τους πλειστηριασμούς (για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ).
Η τελευταία παράταση

Στο τέλος του χρόνου, όμως, λήγει και η τελευταία παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ορατός για χιλιάδες δανειολήπτες ο κίνδυνος να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί.

Στη διαδικασία της ρύθμισης με την τράπεζα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που θα βρεθούν ακόμα και σε καθυστέρηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015. Η πρώτη ενημερωτική επιστολή θα σταλεί στους οφειλέτες έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015 και θα τους καλεί να αποδείξουν ότι είναι «συνεργάσιμοι». Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις αναλυτικές πληροφορίες για την οικονομική κατάστασή τους. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη, η τράπεζα εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας θα του στείλει προειδοποιητική αυτή τη φορά επιστολή. Εάν ο οφειλέτης απολέσει τον χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου», κινδυνεύει με πλειστηριασμό ακόμη και της μοναδικής κατοικίας του.


Μόνο βραχιολάκι δε θα φορούν οι συνεργάσιμοι

Χαρτί και καλαμάρι θα πρέπει ένας οφειλέτης να γνωστοποιήσει όλα τα στοιχεία του στην τράπεζα, αν θέλει να χαρακτηριστεί «συνεργάσιμος» και να μην κινδυνέψει να δει το σπίτι του να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας συνεργάσιμος θεωρείται ο δανειολήπτης που παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας στην τράπεζα (αριθμούς σταθερού, κινητού τηλεφώνου, e-mail, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας). Δεν αρκεί όμως μόνο να παρέχει τα στοιχεία αλλά και να απαντάει για 15 ημέρες σε όλα τα τηλεφωνήματα που θα γίνουν από την τράπεζα.

Ο συνεργάσιμος επίσης ενημερώνει το πιστωτικό ίδρυμα λεπτομερώς για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση ή σχετικά με τη μεταβολή της οικονομικής του κατάστασης εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα μεταβολής της οικονομικής του κατάστασης ή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα ζητηθούν ανάλογες πληροφορίες από την τράπεζα. Ακόμα κι αν σε αυτές τις 15 ημέρες δημιουργηθούν κάποια νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα μια κληρονομιά, μια απόλυση ή μια απώλεια κυριότητας περιουσιακών στοιχείων, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει άμεσα την τράπεζα.

Ακόμα θα πρέπει να συναινέσει σε διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης με την τράπεζα ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.